Aktualności

Naukowcy z ZUT używają bakterii do zwiększenia odporności truskawek na suszę

Przez wiele lat naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego (ZUT) pracują pod nadzorem Profesora Grzegorza Mikiciuka, który jest przewodniczącym Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa na tej uczelni. Ich prace skupiają się na wykorzystaniu bakterii w celu pomocy truskawkom w przetrwaniu okresów suszy. Mikroorganizmy, które są badane pod kątem potencjalnego wykorzystania jako biostymulatory dla roślin, są również zbadane przez ten zespół. Wyniki tych badań zostały opublikowane w renomowanych czasopismach naukowych, a jedna z doktorantek przygotowuje się do obrony swojej pracy doktorskiej na ten temat.

Zadaniem tych naukowców jest stworzenie zdrowych i smacznych owoców, uprawianych w możliwie najbardziej ekologiczny sposób. W tym celu badają wpływ bakterii ryzosfery (mieszkających bezpośrednio wokół systemu korzeniowego) na cechy fizjologiczne roślin, ich skład chemiczny oraz na ilość i jakość uzyskanego plonu. Szukają szczepów mikroorganizmów, które mogą przyczynić się do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych.

– Nasze badania skoncentrowane są obecnie na wykorzystaniu mikroorganizmów do łagodzenia skutków niedoboru wody w roślinach. Badamy również potencjalne właściwości biostymulujące tych mikroorganizmów w uprawie roślin – mówi Profesor Mikiciuk, dodając, że poszukiwanie nowych rozwiązań mających na celu zmniejszenie wpływu suszy na plony jest szczególnie ważne w obliczu negatywnych zmian klimatycznych.

Similar Posts